Бързи кредити – какво представляват наистина те?

бързи кредити
бързи кредити

Бързи кредити: те биват често критикувани и много критици се изказват негативно за тях и отстояват своите твърдения:

  • Според тях те са неизгодни заради високата си лихва.
  • Клиентите, които използват подобен вид кредити, изпадат в още по-голямо финансово затруднение.

За тези две твърдения може да се спори доста, в тях има съвсем малко доза истина, но само толкова. Както някои казват, разни хора – разни мнения. Във всяко нещо има, както положителни страни, така и отрицателни.

Нека анализираме първото твърдение. Наистина бързите кредити са с много по-висока лихва в сравнение с банковите кредити и това е факт. Нека обаче да задълбочим анализа. За пример можем да вземем кредит от 500 лв. и срок на изплащане 2.5 месеца. Цялата сума за връщане е приблизително 760 лв., т.е. отгоре ще платите 260 лв., което е точно 52%. Има хора, които не са запознати с материята и гледат на това като законен и нагъл обир. Но нека да заострим вниманието, че в случая тук става дума за необезпечени кредити.

Точно това представляват бързите кредити – необезпечени кредити.

Ако се развали колата ви и се наложи влезането й в сервиз, какво става? Да предположим, че повредената част струва 100 лв. Автосервизът ще ви таксува с минимум 150 лв. за частта, тъй като като има режийни такси и допълнително ще заплатите цена-труд, нали така? Тези 50% заплатени допълнително за резервната част, сервизът ще вземе при почти нулев риск за него и съвсем законно.

Институциите за бързи кредити са подложени на голям риск, предоставяйки кредити на лица, на които банките отказват кредити!

Това, което се опитах да ви разясня е, че  има други типове бизнес, които правят доста  по-голяма печалба от услуги или продукти, които се представят в обществото, т.е. колкото по-рискован е самия бизнес, толкова е по-висока е и неговата цена. Точно такава е услугата с бързите кредити – супер рискова. Ако вие самият имате собствен бизнес, щяхте ли да работите на загуба? Разбира се, че НЕ.

Разбираемо е, че хората, ползващи бързи кредити, са напълно съгласни да платят тази  висока цена, защото достъпа им до банков кредит е отрязан поради различни причини:

  1. лошо ЦКР
  2. безработни са
  3. работят без ТД
  4. висока кредитна задлъжнялост
  5. забави по кредити
  6. и много други

Сега да анализираме второто твърдение на критиците, че хората, ползващи бързи кредити, изпадат в още по-голямо финансово затруднение, влизащи в предварителен разход като харчат бъдещата си печалба.

Всеизвестно е, че който харчи повече, отколкото печели, не може да бъде финансово стабилен. Естествено, че за лицата, които вземат бързи кредити, за да направят някаква покупка, от която се нуждаят, но не са добре финансово обезпечени, то на следващ етап, неминуемо ще се появят проблеми.

Просто така става винаги в живота. Времето, в което живеем, вече не е както преди, сега при много хора се случва, да потърсят финансови средства от различните финансови институции, за да могат да оцелеят. Независимо дали това ни допада или не, просто няма друг начин, животът в днешно време е живот на кредит.

Затова за хората, които нямат достъп до банкови кредити, последната им алтернатива са бързите кредити от небанковите финансови компании. Само така тези наши съграждани биха могли да осъществят своите желания и да имат достъп до някакъв финансов ресурс, независимо, че понякога това излиза скъпо. Просто безплатен обяд няма, затова бъдете и вие коректни към компаниите за бързи кредити и след време кредитният ви рейтинг ще се подобри, а това значи само едно, че вече ще сте в състояние да теглите финансов кредит от банките, които сега са ви отхвърлили.

Вижте също:

6 съвета, как да изтеглим изгоден кредит

Теглене на кредит от небанкова институция

Кандидатстване за бърз кредит