Как да предотвратим затъването в дългове с неподходящи кредити?

Какво кара хората да взимат кредит?

Най-често срещаната причина заради, която се прибягва до кредит е нуждата от нова покупка. Например, когато се нуждаете от нов телевизор, кола, ново жилище или нови мебели и не разполагате с време. Преди обаче да решите да вземете кредит, е нужно предварително да сте преценили собствените си възможности, защото въпреки, че в кредита няма нищо лошо, може неочаквано за вас да стане непосилно бреме.

Тук ще откриете няколко напътствия, които да ви подскажат как да вземете изгоден кредит, според желанията ви в бъдеще.

  • Помислете добре каква е целта на кредита

Премислете приоритетите си. Всеки иска да има изключително луксозен дом, да кара скъпа кола или да се наслаждава на най-високотехнологичния и модерен телевизор, който съществува. Замислете се обаче дали наистина се нуждаете от тези неща. Трябва да си отговорите и на друг, много по-важен въпрос – дали ще можете да си позволите всички тези нови вещи?кредити Защото дори скъпата покупка да няма значение в този момент, дали нещата няма да се променят в бъдеще? 

Затова е препоръчително да изтеглите кредит, само в случай, че предметът, който искате наистина ви е нужен, и то спешно.

  • Сравнете предложенията на банките и институциите за бързи кредити

В днешно време информацията и офертите на повечето институции са достъпни за всеки и ще бъде престъпление, срещу самите вас, ако предварително не проучите условията и офертите преди тегленето на кредит. Направете проучване и когато прецените, че сте максимално информирани пристъпете към действие. Непременно посетете някой от клоновете на фирмата за бързи кредити или банката, и попитайте и се запознайте с всички подробности за документи, такси и срокове по кредита.

  • Ако кредита не е по силите ви – не кандидатствайте за него!

Хората лесно допускат грешката, че веднъж одобрен кредитът е възможен. Но това не е така. Преди да изтеглите кредит се убедете, че той е според възможностите ви. Истина е, че банките искат всички вноски и сметки по кредитите, които имате, да са кредитиоколо 60% от вашите месечни доходи, но помислете дали ще са ви достатъчни останалите пари. Ами ако се окаже, че са ви нужни повече пари, отколкото ви остават?


Полезно би било да си направите дневник на домакинските разходи – битови нужди, вноски по лизинги и кредити, храна, транспорт, обувки, дрехи, джобни пари и „авариен” фонд. Тогава спокойно ще можете да прецените каква вноска ще можете да изплащате. Дори в момента, месечните ви приходи да стигат, след вземането на кредит нещата могат да се променят. Важно е да знаете, че след като вземете кредита даже и да ви стигат парите, които всеки месец получавате, пак ще е нужно да се откажете от нещо, за да може да намалите разходите си.

  • Подберете удобна дата за вноска

От изключителна важност е да се съобразите с датата на заплатата и датата на вноската, както и да си позволите още 3-5 дни толеранс. Така ако някога възникне непредвидена ситуация, ще успеете да платите навреме.

Ако изтеглите кредитът от същата банка, в която получавате заплатата си или евентуално условие за отпускане е превеждането й, то без колебание попитайте за директен дебит, за да могат парите да влязат по вашата сметката и да автоматично да направите и вноска по кредита.