Всеки 5-ти българин прибягва до кредит за Коледа

Кредит за Коледа? В последните години хората харчат повече за празниците и после им трябват няколко месеца да си стъпят обратно на краката.

Обикновено  за покупки по празниците хората заделят до 150 лв.

Около 20% от българите прибягват до тегленето на кредити, за  да си позволят закупуването на коледни подаръци. Средният размер на изхарчената сума е 336 лв. До този факт се e стигнало след проучване на институция за бързи кредити. Според допитването нашата страна се нарежда начело с Полша (20%), като след нас са Словакия (15%) и Чехия (12%). Проучването e направено сред 4000 граждани от България, Чехия, Полша и Словакия.кредит за Коледа

Голяма част от анкетираните споделят, че харчат до 150 лв. за подаръци на коледните празници. 24% от запитаните си признават, че заделената сума от тях ще e от 60 до 100 лв. Други 16% ще изхарчат около 150 – 200 лв. 14% от по-заможните са планирали разходи за подаръци в диапазона от 200 до 300 лв. 13% са тези, които ще могат да надхвърлят 300 лв. за подаръци и ще зарадват своите близки. Само 3% са си признали, че ще заделят до 30 лв. и накрая, единствено  2% от анкетираните твърдят, че няма да пазаруват за Коледа.

Как купуваме подаръците по Коледа? На изплащане, с потребителски кредит, в брой или с бързи кредити?

Данните от това изследване сочат, че нашенци са най-широкоскроени и би им допаднала идеята да закупят коледни подаръци на разсрочено плащане. 23% твърдят, че вече са прибягвали до този похват, а 1/3 подобна възможност им се струва идеално решение в случая. Други 42% смятат пазаруването на изплащане за неприемливо. Ако сравним с другите страни този процент e най-висок при чехите – 71%, следвани от словаците – 63% и поляците – 56%.

Анкетата доказва още, че българите масово оставят избора на подаръци за последния момент, т.е. през декември. Всеки 3-ти нашенец прави избор на покупки за празниците и  тази своя цел използва непосредствено преди Бъдни вечер. Докато сравнително голяма част от гражданите на Чехия и Словакия предпочитат да избегнат лудницата по празниците и започват да купуват подаръци още през ноември.

У нас 62% от хората предпочитат за тази цел електронните магазини, като най-често се купуват играчки (44%), след което се пазаруват дрехи, книги и електроника. В сравнение със Словакия и Полша, повече от 3/4 от анкетираните предпочитат онлайн покупките на подаръци за коледните празници.

Вижте и тези полезни статии свързани с празничните разходи:

Идват празници – как да харчим разумно и да спестим пари?

План на разходите по Коледа – как да намалим разходите?