Финансов речник – важни термини свързани с бързите кредитите

финансов речникТук ще се опитаме да отговорим на повечето въпроси, които вълнуват клиентите на фирмите за бързи кредити. Постарали сме се информацията е максимално изчерпателна и коректна. Ако имате въпрос, който не го откривате тук, може да ни го изпратите във формата за контакт с нас.

Как да кандидатствам за бърз кредит?

Кандидатстване за кредит е възможно по няколко начина. По интернет онлайн, в офис на фирма за бързи кредити, чрез кредитен консултант или по телефона. Кой начин ще изберете за кандидатстване за бърз кредит зависи от Вас и Вашите предпочитания. Всеки един от горните начини има своите предимства и недостатъци, което означава, че е въпрос на Ваш личен избор.

Какво става със събраните лични данни?

Всички фирми за бързи кредити са регистрирани в БНБ и е задължително да са администратори на лични данни по Закона за защита на личните данни. Почти винаги личните данни, които се изискват от Вас да предоставите, са за оценка на молбата ви за кредит. Без тази информация кредитора няма да е в състояние да удостовери, че кандидатстващия сте вие и няма да може да извърши необходимите проверки, което ще доведе до отказ на молбата ви. Фирмите за бързи кредити следва да съхраняват 5 години информацията, която сте предоставили и след това, да я унищожат по надлежен ред. Ако имате съмнение, че някоя фирми използва Вашите данни некоректно, веднага се свръжете с тях да изложите мотивите ви или подайте жалба в КЗЛД.

Отказаха ми кредит. Кога мога пак да кандидатствам?

При повечето фирми за бързи кредити след получаване на отказ, може да кандидатствате отново след 1 или 3 месеца. Това е така, защото се счита, че след този срок е възможно материалното и/или финансово ви състояние да се е подобрило. Не си струва ако са ви отказали веднъж, да опитвате отново. Попитайте какви са причините за отказ фирмата, която сте избрали и се опитайте да решите временния проблем. Може наистина да е обективна или да сте имали лоша кредитна история при тях. Ние бихме ви посъветвали да кандидатствате за кредит след отказ, поне след 3 месеца.

Мога ли да изтегля бърз кредит без трудов договор?

Бърз кредит без трудов договор е възможно да се изтегли при повечето фирми. Така например ако сте на свободна професия или работите без договор, може да се възползвате от услугите им. Важно е да нямате лоша кредитна история и непогасени кредити, като това ще увеличи шансовете Ви за одобрение. От избраната от Вас фирма ще се свържат с Вас и ще може да обсъдите конкретния случай, който имате. Имайте предвид, че е хубаво да теглите кредит само, когато сте сигурни, че ще можете да го обслужвате. Иначе бихме Ви препоръчали да вземете малка сума назаем от приятел.

ГПР – Годишен процент на разходите

ГПР – това е годишният процент на разходите. В този процент се включва лихвата и всички възможни разходи свързани с кредита на годишна база. ГПР показва за съответната сума, за която се кандидатства, колко реално ще е годишното общо оскъпяване. Този процент е подходящ показател за кредити над 1 година. При бързи кредити, чиито срок в повечето случаи е под 1 година, този процент по-скоро ще обърка кредитополучателите.

Взимайки кредит за 1 месец например, вас ви интересува, колко ще платите за 1 месец, а не 12 пъти по 1 месец. Ще ви дадем пример: отивате лятото на плажа и искате да си платите за шезлонг за 1 ден. Обаче вместо да ви кажат 5 лева, те ще ви кажат, че шезлонга на годишна база ще ви струва 365*5= 1825 лева. Малко объркващо нали? Накратко, това е ГПР 🙂

Прочети още за годишния процент на разходите

СЕФ – Стандартен европейски формуляр

Идеята на стандартния европейски формуляр е кредитополучателя да сравни офертите за кредит от различни фирми за бързи кредити и банки, както и да вземе максимално информирано решение. В този документ следва да са описани всички лихви, такси и други разходи свързани с кредита, като целта е накрая да е видна финалната сума. Всички кредитори са длъжни да ви предоставят СЕФ при поискване, като по този начин да може да сравните офертите на различни фирми за бързи кредити. Повече информация по темата, може да прочетете на сайта на Активни потребители.

Гратисен период на кредита?

Гратисен период е срока, в който кредитополучателя може да върне кредита и да не заплати лихви или други такси. По закон този период е 14 дни.

Чл. 29. (1) от ЗПК (Закон за потребителския кредит) Потребителят има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за потребителски кредит в срок 14 дни

Много фирми злоупотребяват с рекламата за гратисният период и го рекламират, че е промоция. Пример за това са онлайн бързите кредити, които рекламират 0% лихва за 14 дни. Както обяснихме вече, този период е законово уреден в чл.29 от ЗПК и онлайн фирмите за бързи кредити подвеждат клиентите, че това е промоция, с всъщност е законово право на кредитополучателя.

Бързи кредити

Това са кредити, които се отпускат от небанкови финансови институции. Наричат ги така, защото разглеждането на молбата за кредит става в рамките на същия ден или до няколко часа. В повечето случаи се изисква само валидна лична карта. Бързите кредити са подходящи, когато трябва да решите финансов проблем в кратки срокове. Тези кредити не са особенно подходящи за по-дълъг период от време поради факта, че лихвите и таксите не са малки. Преди да пристъпите към бърз кредит си направете добре сметката, дали ще сте в състояние да върнете сумата в пълен размер и в уговорения срок. Обърнете внимание на промоции за бързи кредити, които редовно се публикуват на страниците на тези дружества. В повечето случаи при онлайн кредитите се предлагат безлихвени заеми, ако се върнат в рамките на 2 седмици.

Вижте още:
 

 Бързи онлайн кредити

Това са бързи кредити, които се предлагат само онлайн. Удобството при тях е, че без да ставате от компютъра, може да си решите належащ проблем и нуждата от бързи пари. При повечето фирми за бързи кредити, одобрението и отпускането на сумата става в рамките на 1 час. Сумата по кредита се превежда по вашата банкова сметка или може да ги изтеглите от касите и офисите на някои търговски партньори. Повечето фирми за бързи онлайн кредити работят с партньори като ФастПей, Ипей и други. Връщането на кредита става по същия начин, по банков път или чрез вноска на касите на дружествата партньори. Удобството е, че получавате парите бързо, лесно и удобно.